CIVIL ENGINEERING

dga1
dga4
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Dollar General Distribution Center, Amsterdam, NY
Marcie Weslock was the lead civil engineer on a 103-acre site for the development of a new distribution center for Dollar General in Amsterdam, NY. Site is currently under construction. Site design included a 767,000 sf distribution center, as well as outbuildings including, guardhouses, truck maintenance facility, fire pump house and reservoir, and dispatch facility. Design includes site layout for truck circulation, trailer parking, employee parking, and tractor-truck parking including coordination with the NYSDOT for connection to State Route 5S. Stormwater management include three large detention ponds that greatly reduce the peak flow to improve downstream impacts.
dollar-general-jackson-dc
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Dollar General Distribution Center, Jackson, GA
Élan was engaged to provide site design and engineering services for this 150-acre site for the development of a new distribution center for Dollar General in Jackson, GA. Site design included a 1 million sf distribution center, as well as outbuildings including, guardhouses, truck maintenance facility, fire pump house and reservoir, and dispatch facility. Design included site layout for truck circulation, trailer parking, employee parking, and tractor-truck parking. Stormwater management included four large retention ponds to reduce downstream impacts. The site was configured to fit within the natural streams to avoid impact to any streams or existing wetlands that reside on the site. Site design required close coordination with the local sewer and water authority to extend utilities to the site.
dollar-general-wis-2
dollar-general-wis-3
dollar-general-wis-1
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Dollar General Distribution Center, Janesville, WI
Marcie Weslock was the lead civil engineer on a 124-acre site for the development of a new distribution center for Dollar General in Janesville, WI. Site design included a 1 million sf distribution center, as well as outbuildings including, guardhouses, truck maintenance facility, fire pump house and reservoir, and dispatch facility. Design included site layout for truck circulation, trailer parking, employee parking, and tractor-truck parking. Stormwater management included one large pretreatment pond and a large infiltration basin that reduced volume from the 100 year storm event greatly reducing downstream impacts. engineering properties of the various soil strata.
C:1_PROJECTSCHI14001 – Palmer Station, Oak Park Heights, MN40
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Palmer Station, Oak Park Heights, MN
Palmer Station is a 13 lot subdivision in Oak Park Heights, MN. This former single family home is heavily wooded and possesses four wetlands. The project design avoids all direct wetland impacts and met the City’s tree preservation requirements. In addition to civil engineering and landscape design services, Élan’s staff managed the entitlement process.
slider_IMG_7576
LAD15001_MNARNG Readiness Center_cropped
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
MNANG Division Headquarters Complex, Arden Hills, MN
Élan was the lead civil engineer for a 149,735 sf Readiness Center Complex for the Army National Guard. The site includes 526 POV parking lot that is designed to blend with the existing site topography, as well as the existing wetlands. In addition to the parking lot, the site plan will include an access drive connecting the parking area to Hamline Avenue, sidewalks for pedestrian movement, a loading dock, service area within a secured fence, as well as proper fire truck access. Design of the grading and drainage system will work integrally with the parking lot layout and landscape design to give flexibility to earthwork and optimize the stormwater management features. The project is pursuing LEED Silver Certification.
slider_20140822_Binger Crossing_for web
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Binger Crossing, Minnetonka, MN
Binger Crossing is a 12 lot subdivision in Minnetonka, MN. This former estate is heavily wooded and possesses steep slopes and three wetlands. The project design avoids all direct wetland impacts and met the City’s tree preservation requirements. The project includes a trail connection to the existing trail along Highway 494. In addition to civil engineering and landscape design services, Élan’s staff managed the entitlement process and provided images of each lot for marketing materials.
IMG_7604
IMG_7598
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
26 Exchange Building Renovation, Saint Paul, MN
Élan collaborated on the design and renovation of the 26 Exchange building in Saint Paul to convert the use into a boutique hotel. The project included the renovation of the existing building including upgrades at the main entrance and entrance on Cedar Street. This building is listed on the National Historic Register and design elements of the existing building had to be carefully maintained and integrated into the renovation. The main entrance on Exchange Street was rebuilt due to safety issues, which included the retaining wall at the curved stairs to move the structure out of the public right of way. The entrance on Cedar Street was rebuilt with a vestibule and grades redesigned to meet ADA accessibility requirements. The existing grades exceeded ADA allowable slopes and Élan worked closely with the city to revise a portion of the public sidewalk to ensure a safe travel route and entrance to the renovated hotel.
NLD15003_Walgreens Hennepin RENDERING
Walgreens Hennepin
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Walgreen’s Drug Store – Hennepin, Minneapolis, MN
Élan provided civil engineering and landscape architecture services for a new Walgreen’s store with drive-thru pharmacy on a previously developed site. Site design included removal of an existing development for configuration of a new building with surface parking lot and drive-thru on a limited site to accommodate access, landscape, screening, and proper traffic circulation. Élan assisted the design team and developer through the City entitlement process, including permitting through the watershed. Stormwater management was triggered as the site was part of the Shoreland District. Stormwater was treated with a small infiltration basin improving downstream conditions. Walgreen’s has an intense approach to accessibility and requires that the designer of record certify the accessible routes from the ADA parking stalls to the store front. In addition, this project required working with the City of Minneapolis to incorporate new pedestrian ramps at the Hennepin Avenue and 27th Street intersection complete with Accessible Pedestrian Signals (APS).
20140826_Walgreens-Lake&31_for-web
Walgreens
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Walgreen’s Drug Store – Lake St, Minneapolis, MN
Élan provided civil engineering and landscape architecture services for a new Walgreen's store with drive-thru pharmacy on a previously developed site. Site design included removal of an existing development for configuration of a new building with surface parking lot and drive-thru on a limited site. Site design required incorporating the varying requirements of the Owner and the City to accommodate access, landscape, screening, and proper traffic circulation on a compact site. Élan assisted the design team and developer through the City entitlement process.
MPR18001_Tennis Courts_
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
MPRB Tennis Courts Reconstruction, Minneapolis, MN
Working with the Minneapolis Park and Recreation Board, Élan was the lead civil engineer for the renovation of four existing tennis courts, as well as four pickleball courts and a new plaza area for players waiting for courts. The tennis courts have surpassed the end of their useful life and required a complete rehabilitation. Additionally, a portion of the existing path is proposed to be rebuilt for compliance with ADA standards. The project is located next to Loring Pond and within the City of Minneapolis’ shoreland overlay district. The site incorporates two separate infiltration basins to reduce the Total Suspended Solids and Total Phosporus before running off directly to Loring Pond. Our design was closely coordinated with Landschaft, LLC who provide the landscape architecture. A similar project was done concurrently at Minnehaha Creek Park to renovate the Morgan Avenue tennis courts. Similarly, this project has a small waiting area. This project triggered Minnehaha Creek Watershed District requirements due to its proximity to Minnehaha Creek, as well as being located with the 100-year floodplain. Stormwater management was provided in a long linear basin to capture runoff before entering the creek.
IMG_8877
IMG_8878
IMG_8922
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
The Family Partnership, Minneapolis, MN
Élan provided civil engineering and landscape architecture services for the mixed use development to be located in the southeast quadrant of Bloomington Avenue and East Lake Street on the 2.35 acre site including the alley. The site is to be rezoned to a combination of C2 with the pedestrian overlay District and OR1 – Office Residence. The plan includes multiple stories at the corner of Bloomington and Lake for Family Partnership and two additional buildings on site that will be utilized by Project for Pride in Living (PPL) and Family Tree Medical Clinic. The alley will be removed and relocated to maintain access to the US Post Office at the southwest corner of the project, as well as the remaining single family homes along 16th Avenue. Élan worked closely with BWBR, MSR, and Perkins and Will (architects of PPL and Family Tree) to coordinate civil and landscape work with the building functions, including coordinating with their building engineering teams.
mps_ae_tplus_-_north_rendering-sm
mps_ae_tplus_-_nnw_rendering-sm_2
IMG_7552
IMG_7569
IMG_7543
mps_ae_tplus_-_southwest_rendering-sm
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
MPS Adult Education / Transitions Plus, Minneapolis, MN
The MPS Adult Education / Transitions Plus project involves the construction of a four story building with underground and surface parking that occupies most of a city block in Minneapolis. Élan worked closely with the project architect UrbanWorks Architecture and landscape architect Confluence to design a multipurpose plaza area that provides student drop off and parking areas along with gathering and outdoor learning areas for small and large groups. Challenges include vertical limitations and stormwater management posed by the underground parking facility. The large event space, including plaza, parking and drop off has been designed to be full ADA accessible, flexible, and visually interesting. Stormwater is creatively managed through a system of underground storage and infiltration basins along with surface and underground overflows to the municipal system.
STOR-Minnesota-Triple-Hero-2
rendering_
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
STOR, Inver Grove Heights, MN
Elan Design Lab provided site design, civil engineering, and landscape architecture service for this 19.3-acre site on the north side of South Robert Trail, west of Jefferson Trail. The existing 55,000 sf shuttered medical device manufacturing facility was converted to climate-controlled storage. Additional buildings are located throughout the site including a 1,600 sf office, 38,000 sf climate controlled building, and 77,000 sf of cold storage buildings. Paved surface are also provided for outdoor vehicle storage. Complicating the design is the 96 feet of relief on the site, soil and groundwater contamination from previous site operations, and proximity to adjacent residences.
rendering
aa
b
c
d
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
CHS Parking Ramp, Inver Grove Heights, MN
nver Grove Heights. The 37-acre campus is presently occupied by a main multi-story office building on the southern end of the campus, as well as a maintenance building at the north and associated parking and access drive. The project involved construction of a 360-stall parking ramp that was built on top of existing parking located north of the main building. New walkways for pedestrian and ADA access were constructed to both levels and included a pedestrian bridge. There was significant grade differential from the building to the parking lot and great care was taken with the site layout to ensure proper slopes and access to both levels of the ramp for ADA. Additionally, the existing parking lot and curbs were removed and redesigned to work seamlessly with the new ramp. Due to the nature of building the parking deck over an existing asphalt parking lot, the drainage areas of the two parking levels must be separated per plumbing code. The upper deck is being collected in the center aisle and routed down the columns to the lower level by pipes. The pipes are collected and are first routed through pretreatment sump manholes before being routed to an underground infiltration system. Additionally, a portion of the existing parking lot, as well as a portion of the existing drive aisle was routed to the underground infiltration facility.
Memorial Hall_Rear Perspective_06-23-14
BSU_Memorial_120610_E02_Wheelock_G06_medium
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Bemidji State University, Memorial Hall Renovation, Bemidji, MN
Marcie Weslock was the lead civil engineer and project manager for this $12M renovation of an existing building to consolidate student services at Bemidji State University (BSU). Marcie lead the project team through the design and review process, as well as provided a point of contact for the MnSCU Program Manager, BSU officials, BSU user groups, City Officials, and State representatives. In addition, this was a construction management (CM) at risk delivery that required dose coordination with the CM to ensure understanding of the scope. The project achieved LEED Certification. Images provided by LHB.
BrooklynCenter_MS-HS-1600×900-3
BrooklynCenter_MS-HS-1600×900-2
BrooklynCenter_MS-HS-1600×900-1
IMG_6869
IMG_6872
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Brooklyn Center Middle/High School Addition, Brooklyn Center, MN
Élan joined with TSP Architects in the remodeling of the existing secondary high school along with a 2,250 SF addition, as well as reconfiguring Earle Brown Elementary School that included a 25,000 SF addition. Élan provided Civil Engineering and Landscape Architecture for both projects. The project will dramatically transform the joint middle/high school facility, effectively separating the age divisions to form two schools within the same building. The work will encompass nearly 80% of the existing 195,800 sf structure. Each school will get a new, secure entrance and learning areas designed around the age-appropriate student experience. The high school/middle school building work is part of a district-wide effort to upgrade buildings and programming. Élan provided the connectivity from the existing parking lot to the new entrance addition that included incorporating ADA parking stalls, bollards, landscape screening, and proper drainage. The elementary school also received much-needed repairs plus a significant, two-level addition and remodel. To keep construction moving during the latter half of the 2018-2019 academic year, the project was phased so middle-schoolers could remain in place while high-school students attended some classes in leased space within a former college building.
loringentrance
190952_monument_sign_location_1_loring (1)
190952_monument_sign_a01_site_plan_loring (2)
loringentrance2 (1)
IMG_6834
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
MPS Loring Community School Renovations, Minneapolis, MN
The Loring Community School Renovation project involved interior upgrades to the lunchroom and kitchen facilities, as well as enhanced student safety through the relocation of the school office and redesign of the main building entrance. Élan worked with LHB and Adolfson & Petersen Construction on the site and landscape design. Site demolition involved removing some concrete walkways and the maple tree in front of the main entry. In coordination with the Minneapolis Park and Recreation Board, the wading pool in Victory Park was also demolished. Multiple options were explored to maintain the maple tree, however the goal to provide a safe and welcoming entrance to the school prevailed. Enhanced landscaping was provided as part of the project, including screening of the parking lot from the residential homes. Site work started early to facilitate the start of construction and minimize changes during the school year. During the summer of 2020, work continued with building and ground updates. Repairs were done on the north parking lot, sidewalks, and playground area on the northwest corner of Loring Community School. Work is scheduled to be complete in time for the new 2020-2021 school year. As a new and separate project, a new monument sign will be placed just to the west of the current sign. While the current monument sign on 44th still has the original sandstone plaques from the building, it was removed to re-align the crosswalk in a safe manner.
Learn More
MDA16001_Sabathani
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Sabathani Senior Housing & Garden, Minneapolis, MN
The Sabathani Community Center is South Minneapolis will be building 50 units of affordable housing for seniors on the northwest corner of the Sabathani campus. The project incorporated the existing community gardens into the design. The community gardens became the central feature of site design as a focal element for the campus plan. The design includes walkways, site seating, lighting and other site elements that allow all the citizens of the Sabathani community to interact with the community gardens. The design created new focal point entryways into the campus and community gardens.
SFA15002_Phillips
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Phillips Community Aquatic Center, Minneapolis, MN
Working with the Minneapolis Park and Recreation Board, Steve Johnston was the lead civil engineer for the renovation and redevelopment of the Phillips Community Center. The project includes a 9,550 sf building addition to add a teaching pool, renovation of an abandoned pool, and all new parking lot to service the new entry and plaza. The site is designed to Minnesota Sustainable Building Guidelines B3 standards and will accommodate stormwater management with a combination of a surface infiltration basin and an underground detention facility. Steve worked closely with the Minneapolis Park Board to develop the plan to accommodate multiple building users, as well as pedestrians and vehicular traffic. The building housed the Community pool, but was also utilized by outside vendors, as well as Minneapolis Public Schools.
Learn More
PaverReplacement
metroblueline_pavers_R1
{"dots":"true","arrows":"true","effect":"slide"}
Blue Line Blue Line Paver Replacement, Minneapolis, MN
Élan’s Marcie Weslock was the project manager and lead civil engineer on the Blue Line Paver Replacement project for Metro Transit. The original design on the platforms includes pavers that have not held up well to the Minnesota winters. The goal of this project was to replace the pavers with fiber-reinforced colored concrete. This project was distinctive due to the need to perform the construction over a single shutdown weekend. The construction logistics required many unique details and readily available materials to ease construction. Construction has taken place on five platforms. Three additional platforms were designed and built in 2015.

 

 

All rights reserved © Copyright 2014 Élan Design Lab, Inc. d/b/a Élan Design Lab & Élan